Menu
fr

Gist of zuurdesem:

Steeds meer Belgen beslissen om zelf hun brood te bakken. Dat is goedkoper, lekkerder en gezonder. Bovendien zitten er geen additieven in! Maar naast bloem en andere ingrediënten moet je nog een belangrijke keuze maken: gebruik je gist of zuurdesem?


Gist, de favoriet van de bakkers

Gist is al sinds jaar en dag dé favoriet van bakkers overal te lande. Ze kiezen ofwel voor verse gist, die iets fragieler is maar wel sneller werkt, of voor droge gist, die gemakkelijker te bewaren en te gebruiken is. Dankzij de gist rijst het brood sneller en krijgt het een regelmatigere structuur. Dat is een gigantische vooruitgang, als je weet dat het vroeger meer dan acht uur duurde om brood te bakken! Toch is er een nadeel: de smaak van het brood van tegenwoordig is veel minder uitgesproken dan vroeger.


Hoe zit het dan met zuurdesem?

Waarom is zuurdesem zo populair bij echte smaakliefhebbers? Zuurdesem vraagt veel meer tijd, maar laat het brood wel lekker smaken! Zuurdesem wordt bereid op basis van water en bloem. Het is dus een natuurlijk product, dat bovendien tal van voordelen biedt. Zo zit er in een zuurdesembrood veel meer smaak dan in een brood met gist. Daarnaast geeft de onregelmatige structuur een rustieke indruk en is de korst veel krokanter. Heb je geen zin om na drie dagen weer brood te moeten bakken? Weet dan dat zuurdesembrood perfect een week houdbaar blijft. Al wat je moet doen, is het inpakken in een vaatdoek. Ook op nutritioneel vlak scoort zuurdesembrood trouwens uitstekend, want het verteert gemakkelijker dan brood met gist.

Weet je al welk brood je thuis gaat bakken? Dan hoef je alleen nog een paar sneetjes af te snijden en er een dikke laag AOP Carlsbourg boter op te smeren. Smullen maar!