Menu
fr

Hoe organiseer je een geslaagde winterbarbecue?

Een barbecue: heerlijk gezellig in de zomer, maar vanaf de herfst houden we etentjes liever binnenshuis. Toch is barbecueën in sommige landen een oude wintertraditie. Dankzij onze tips organiseer je met gemak een geslaagde winterbarbecue.
 
 
Kies een barbecue die tegen de koude kan

Hoe zwaarder, hoe beter hij de warmte behoudt. Er bestaan modellen met deksels, wat erg helpt om je barbecue te beschermen en in goede staat te houden. Zet hem vervolgens op een plek die beschut is tegen de wind. Hij heeft twee tot drie keer meer tijd nodig dan in de zomer om op temperatuur te komen. Zorg ook voor voldoende verlichting. Er bestaan speciale verlichtingssystemen met handvatten om te koken in het donker.


Hoe weet je of je barbecue de juiste temperatuur heeft bereikt?

 Zodra je je handen niet langer dan twee seconden boven de kolen kunt houden, is hij warm genoeg om te beginnen met bakken.


Wat heb je nodig om buiten te eten?

Voorzie een terrasverwarmer of vuurkorf om je terras of tuin te verwarmen. Zorg ook voor beschutting, voor het geval dat het weer plots zou omslaan. Voor je gasten komen een dekentje, sjaal, muts en handschoenen goed van pas. Zorg voor comfortabele stoelen of zitbanken en genoeg kussens om het knus te maken!


Wat eet je zoal op een winterbarbecue?

Bouten van gevogelte (eend, parelhoen), die je voor het braden bestrijkt met olie. Wie graag exotische vleessoorten eet, kan ook struisvogel uitproberen. En de groenten? Een lekkere stoofschotel met wintergroenten (kool, pastinaak, prei, raap, aardpeer ...). Aardappeltjes met boter (Ardense boter van Carlsbourg, natuurlijk) en spekblokjes. Wikkel deze in aluminiumfolie. Als dessert rooster je marshmallows (gekleurde spekken van suiker en gelatine) op een brochette. Je kunt ook appels roosteren in aluminiumfolie. Of kaas. Waarom niet? Camembert kun je bijvoorbeeld in zijn bakje roosteren.


De voordelen van een winterbarbecue (tegenover een zomerbarbecue)

In dit seizoen stoor je je buren minder met de rook.
En je wordt niet lastiggevallen door muggen ...
Op heldere nachten kun je zelfs de sterren bewonderen!