Menu
fr

Tips & tricks

Of het nu is voor een gerecht met varkens- of rundvlees, gevogelte, vis, kalfs- of lamsvlees, de oven blijft een grote klassieker in onze keuken. Wij geven u graag enkele tips waarmee het niet kan misgaan.
 

Moet de oven voorverwarmen?

Voor rood vlees (rundvlees) is het inderdaad aangeraden om de oven voor te verwarmen om het vlees goed te bereiden. Wit vlees (varkens- en kalfsvlees) laat u het beste zachtjes garen, dus dan kunt u de oven op het moment zelf opzetten. Eens het vlees bijna gaar is, zet u de thermostaat van de oven wat hoger zodat het vlees een mooi gouden kleurtje krijgt.


Voor gekonfijt vlees

Gebruik een kom in aardewerk ((römertopf'). Laat het deksel op de kom tijdens het bakken en het vlees wordt heerlijk gekonfijt. Ideaal voor lamsvlees. En bovendien wordt de oven niet vuil ...


Laat het vlees voor het bakken op temperatuur komen

U haalt het vlees/gevogelte het beste een half uurtje voordat u het in de oven zet uit de koelkast zodat het op temperatuur kan komen.


Trend van het moment: bakken met hooi

Hooi vindt u in delicatessenwinkels, tuincentra en dierenspeciaalzaken. Was het hooi eerst en laat het drogen op een schone handdoek. Het is ideaal voor de bereiding van gevogelte: doe enkele keer een handvol in een kom voordat u het vlees in de oven bakt. U hoeft de temperatuur en de baktijd niet aan te passen.


Wat zijn de voordelen van een culinaire thermometer?

Met dit type thermometer kunt u de interne temperatuur van het vlees precies meten, dus de bakgraad, de warmte van de stukken vlees die u in de oven hebt gezet. Steek de thermometer in het midden van het stuk (vlees, gevogelte, vis) en zorg ervoor dat u geen bot raakt. In het bot stapelt de warmte zich namelijk op, waardoor u een foute temperatuur afleest.


Wat zijn de aanbevolen temperaturen?

Dit hangt natuurlijk af van de gewenste bakwijze. Als u uw rosbief 'saignant' wilt, raden wij een baktijd in de oven aan van 15 tot 20 minuten per 500 gram (voorverwarmde oven op 250°, 20 minuten bakken op deze temperatuur en dan de temperatuur verlagen naar 200°). Voor kalfs- en lamsgebraad (dit moet 'rosé' blijven) telt u een uur per kilo (T° op 180°). Gevogelte gaart u op 30 minuten per 500 gram (oventemperatuur zoals voor rundvlees).
 
 
Recept: Kip met gearomatiseerde boter
 
Ingrediënten:
  • Een kip van ongeveer 1,5 kg (voor 4 - 5 personen)
  • Zout, peper
  • Boter: 60 gr. voor de vulling, 20 gr. om te besmeren, 20 gr. voor de jus op het einde van de baktijd.
  • Verse kruiden (dragon bijvoorbeeld)
 
Verwarm de oven voor op 250°C.
Vul de kip (onder het vel van de billen en de filets) met Carlsbourg boter, gemengd met de kruiden.
Besmeer de kip met de boter (20 gr.)
Begin met de kip gedurende 20 minuten op 250°C te bakken. Verlaag daarna de temperatuur naar 200°. Zo krijgt u een lekker knapperig korstje en zacht vlees.
Reken 30 minuten baktijd per 500 gram vlees.
Vergeet niet om het vlees tijdens het bakken regelmatig te bedruipen.
Steek af en toe een priem in het gevogelte: als de jus helder is, is het vlees gaar. Als de jus rosé kleurt, is dat nog niet het geval.
Deglaceer de bakjus met de resterende 20 gr. boter voordat u het gerecht opdient.