Menu
fr

Word een echte messenkenner

Een goed mes is de trouwste bondgenoot van chef-koks én hobbykoks. In de keuken is uitstekend materiaal namelijk het halve werk. Een mes is dan ook onontbeerlijk. Maar eigenlijk moeten we het over 'messen' hebben, want elke taak vraagt om een ander mes!
 

Welke messen worden het vaakst gebruikt en zijn absolute must haves in de keuken?

Het veelzijdige schilmesje: het dunne lemmet is ideaal om bijvoorbeeld uien en fijne kruiden te snipperen.
Het groentemes: gemakkelijk te herkennen aan de vogelbekvorm. Door de stevige punt en het korte lemmet is dit kleine mes perfect om groenten en fruit te versnijden.
Het steakmes: het lemmet moet bijzonder scherp zijn om vlot door een stuk rundvlees te gaan.
Het broodmes: dankzij het gekartelde lemmet is brood(korst) snijden kinderspel.
Het tomatenmes: de populairste groente van België vraagt om een eigen mes. Dankzij het gekartelde lemmet snij je tomaten netjes in plakjes.
 

Bijzonder trendy: Japanse en keramische messen

De Japanse keuken is erg trendy, denk maar aan sushi en sashimi. Al sinds mensenheugenis besteden Japanners erg veel aandacht aan de kwaliteit van de messen die ze voor hun specialiteiten gebruiken, en dan met name voor vis. Hoe zien deze messen eruit? Het lemmet is veel harder dan dat van 'westerse' messen en de D-vormige handgreep ligt beter in de hand. Bij het snijden komt een specifieke 'slingerbeweging' kijken. In sommige lemmeten worden trouwens holtes voorzien om de weerstand tijdens het snijden te verminderen. Dat zorgt er bovendien voor dat voedingsmiddelen niet aan het mes blijven hangen.
De term 'santoku', die vaak voor Japanse messen gebruikt wordt, is afkomstig van het woord dat 'de drie deugden' betekent. In dit geval dus snijden, fileren en hakken.
Keramische messen beschikken over een bijzonder hard lemmet en leveren daardoor ook uitstekende resultaten, maar ze zijn wel minder soepel dan hun stalen tegenhangers. Met dit soort messen versnijd je het best geen harde voedingsmiddelen zoals botten en graten.
 

Slijpen en wetten

Om een mes te slijpen, moet je het in een hoek van ongeveer 20 graden houden. Slijpen is noodzakelijk wanneer het mes bot geworden is (en dus niet meer zo scherp is).
Daarvoor gebruikt men een steen of een slijper.
Daarnaast moeten messen regelmatig (tot zelfs dagelijks) worden gewet met een wetstaal. Op die manier blijft een mes altijd even scherp.
 

Hoe onderhoud je messen het best?

Stop messen nooit in een vaatwasmachine. Maak ze schoon met warm water en afwasmiddel, spoel ze daarna af en droog ze met een zachte doek. Opbergtip: vermijd contact met andere metalen voorwerpen. De oplossing? Een messenhouder die de messen uit elkaar houdt.