Menu
fr

Rook je vlees…zonder rokerij!

Wil je een alternatief voor het traditionele grillen? Wil je lekker bereid barbecuevlees delen met vrienden? Wat als je indruk op ze kon maken met gerookt vlees? Maak je geen zorgen als je geen rokerij hebt. Het enige wat je nodig hebt is een barbecue met een goed afsluitbare deksel!


Eerste stap: keuze van het hout

Om je vlees te kunnen roken, heb je als eerste houtsnippers of zaagsel nodig.
Het is namelijk door dit hout, dat na contact met warmte, rook zal creëren, die op zijn beurt je vlees heerlijk zal parfumeren. Sommige houtsoorten, die eerder op kruiden lijken, hebben een andere smaak en zullen sneller worden gecombineerd met bepaalde stukken vlees. Mesquite bijvoorbeeld, is een houtsoort die een intense smaak geeft en wordt daarom voornamelijk gebruikt voor het bereiden van rundsvlees. Met zijn zachtere smaak is eik geschikt voor grote stukken rood vlees die lang moeten garen. Bij fruitbomen is het hout van de appelboom dan weer perfect voor het garen van vis en gevogelte terwijl kersenhout dankzij zijn sterke smaak beter geschikt is voor varkensvlees. Welk hout je ook kiest, hou er vooral rekening mee dat het hout hard moet zijn.  
 
Let er wel op dat je geen behandeld hout gebruikt. Dit kan giftige stoffen bevatten die schadelijk zijn voor je gezondheid. Om geen risico’s te nemen, kun je altijd houtsnippers halen in een gespecialiseerde winkel.
 
Nadat je je hout gekozen hebt, laat je het 30 minuten weken in water. Laat de houtsnippers vervolgens uitlekken en bewaar het water om het vlees mee te besprenkelen tijdens het garen. Voor de Bourgondiërs onder ons, kun je het water vervangen door bier of wijn. Hierdoor voeg je extra smaak toe aan het vlees.
 

Vlees en kruiden, dat zijn talloze mogelijkheden

In principe kun je alle vleessoorten roken, maar de stukken vlees die een langere gaartijd hebben, zijn hier het meest voor geschikt. Gerookt zijn varkens- of runderribben, varkens rack, ham en ook kippenpoten of eendenborst een traktatie om duimen en vingers bij af te likken.
Het is ook altijd belangrijk om voor vers vlees te kiezen. Bevroren of ontdooide stukken zijn niet geschikt om te roken.
 
Wanneer je meer smaak aan je vlees wil toevoegen, kun je het vooraf marineren, pekelen of kruiden. Maar welk vlees je ook kiest, haal het 30 minuten tot 2 uur voor het roken uit de koelkast. Wanneer je vlees kamertemperatuur bereikt, krijgt het sap de tijd om te circuleren waardoor het vlees gelijkmatig gaart.
 

Het hoogtepunt van de barbecue: Het bereiden van het vlees

Het moment van de waarheid is daar: Het bereiden van het vlees! Het is belangrijk om je vlees niet direct in contact te brengen met de warmte. Leg je houtsnippers aan de ene kant van de barbecue en het vlees aan de andere kant zodat het direct in contact komt met de rook. En nu kan het wachten beginnen. Gaar je vlees minstens 4 uur bij een temperatuur van 100 tot 140°C. Omdat de gaartijd moeilijk te bepalen is, raden we je aan om een recept te volgen dat overeenkomt met het type vlees dat je wil roken. Tijdens het garen kun je, indien nodig, houtsnippers toevoegen en je vlees besprenkelen met water, maar hef het deksel zo weinig mogelijk op zodat je een maximum aan rook behoudt.
 
Hou de bijgerechten simpel. Zo komt de smaak van je vlees nog beter tot zijn recht. Een salade, een paar aardappelen met walnotenboter van Carlsbourg, wat peper en zout en voilà!