Menu
fr

Een vijzel:

Als ’s werelds eerste keukengereedschap wordt een vijzel voornamelijk geassocieerd met natuurlijke en volle smaken. Want in tegenstelling tot een mixer, warmt een vijzel het voedsel niet op, waardoor de natuurlijke smaak bewaard blijft. Een vijzel wordt overal ter wereld gebruikt en is niet te missen in de keuken.
 

Waar wordt een vijzel voor gebruikt?

Bij het woord vijzel denk je meteen aan het vermalen van kruiden, maar deze tool biedt nog veel meer mogelijkheden waarmee je je gerechten naar een hoger niveau kunt tillen. Zo kun je rozemarijn pletten en toevoegen aan het deeg van je brood of wat dacht je van een lookpasta om je Ardense roomboter van Carlsbourg mee op smaak te brengen? Tomatensaus, humus, aioli… de mogelijkheden zijn eindeloos!
 
Voor de zoetekauwen onder ons: vermaal enkele noten en je hebt de perfecte topping voor al je desserts. Mag het wat meer zijn? Met een beetje geduld en de nodige spierkracht tover je zo een heerlijke amandelspijs op tafel.
 

Je weet ze wel te kiezen

Van keramiek tot steen of hout, klein of groot... Vijzels bestaan in alle soorten en maten, maar de keuze hangt van je eigen smaak en voorkeur af.
 
  • Vijzels van keramiek en porselein worden vooral gebruikt om kruiden fijn te malen, maar vanwege het breekbaar materiaal zijn ze niet geschikt om kruiden fijn te stampen.
 
  • Houten vijzels zijn iets robuuster en zijn perfect voor het vermalen van olieachtige en verse specerijen, maar kunnen vlekken en geuren achterhouden.
 
  • Tot slot zijn er nog de vijzels van steen en inox. Deze zijn ideaal voor het vermalen van harde specerijen, maar let bij de varianten uit steen erop dat er geen stukjes loskomen en zich vermengen met het eten.
 
Eens je een vijzel uit het juiste materiaal hebt gekozen, blijft enkel nog het formaat over. Ook hier hangt de keuze weer af van je persoonlijke voorkeur. Een klein formaat wordt voornamelijk gebruikt voor het vermalen van kleine hoeveelheden. Voor bereidingen zoals pesto en guacamole zijn de grote formaten beter geschikt.
 

Hoe zit het met het onderhoud?

De manier waarop je een vijzel schoonmaakt hangt af van het materiaal. Een keramische kom plaats je zonder problemen in de vaatwasser, maar dit geldt niet voor een vijzel van hout. In dat geval kies je beter voor handwas, maar let erop dat je geen zeep gebruikt! De zeepresten kunnen achterblijven in je vijzel en de smaak van je bereidingen beïnvloeden. Wanneer je vijzel eenmaal gewassen is, laat je deze volledig drogen.
 
Achtergebleven geurtjes verwijder je gemakkelijk door droge rijst in je vijzel te vermalen. Hierdoor worden de laatste geuren en vlekken geabsorbeerd. Wanneer er enkel nog maar poeder overblijft, gooi je de restanten in de vuilbak en is je vijzel weer zo goed als nieuw.