Menu
fr

Eetbare bloemen:

Oost-Indische kers, maarts viooltje, driekleurig viooltje ... In onze borden duiken steeds vaker bloemen op. Ze zijn niet alleen bedoeld als garnituur, maar geven je gerechten ook meer pit. Ontdek deze kleurrijke smaakmakers die je ogen zullen strelen en smaakpapillen zullen verleiden.
 
 
Niet zomaar elke bloem!

Hoe mooi ze ook zijn, met bloemen moet je even voorzichtig omspringen als met paddenstoelen. Sommige soorten kunnen namelijk giftig zijn. Het is dan ook heel belangrijk om alleen bloemen te bereiden die als eetbaar bekendstaan. Vermijd ook bloemen die groeien op vervuilde grond, zoals in bermen of in de buurt van een fabriek, net als bloemen die je bij een bloemist kunt kopen. Ze ogen dan misschien wel mooi, maar vaak zijn ze behandeld met pesticiden en andere chemicaliën. Kies dus eerder voor bloemen die je in de tuin of in een weide kunt plukken. Je vindt ze ook vers geplukt op sommige markten of gedroogd bij de kruidenier. Heb je groene vingers? Dan kun je natuurlijk ook gewoon zaden kopen en zelf bloemen kweken.
 
 
Bloemen bereiden, hoe doe je dat?

Bloemen moet je zeker nooit lang koken of flink wassen. Zijn je bloemen vuil, dan dep je ze beter voorzichtig droog of verwijder je onzuiverheden met een pincet. Bij grote bloemen is het soms een goed idee om de meeldraden en stampers te verwijderen. 
Na het plukken kun je ze twee tot vier dagen op een koele plaats bewaren. Tip: laat je bloemen in de openlucht drogen en bewaar ze dan in een luchtdichte verpakking.
Daarna kun je er je gerechten op verschillende manieren mee op smaak brengen: frituren voor een knapperige toets, stomen om een visfilet nog lekkerder te maken of in een infusie om fruit te pocheren.
 
 
Een voorsmaakje van enkele bloemen
  • De bernagie: dit felblauwe bloempje, dat ook wel oesterplant wordt genoemd vanwege zijn jodiumsmaak, heeft ook een lichte komkommersmaak. Het geeft salades een heerlijke toets en gevangen in een ijsblokje maakt het je drankjes bijzonder origineel.
 
  • De courgettebloem: met zijn fijne en delicate smaak, die de aroma's van courgette combineert met een vleugje hazelnoot, is deze bloem een uitstekende basis voor beignets. Je kunt courgettebloemen ook vullen met vlees of kaas. 
 
  • Het driekleurig viooltje: deze zachte, lichte en elegante bloem fleurt elk gerecht op met zijn vele diepe kleuren. En met zijn zachte en zoete bloemige smaak is ze een ideale afwerking van voorgerechten, gemengde salades en desserts.
 
  • De goudsbloem: deze bloem, ook wel het saffraan van de armen genoemd, brengt soepen en rijstgerechten perfect op smaak. In een infusie zullen de bloemblaadjes je pannenkoeken en andere gebakjes een mooie kleur geven.
 
  • De bieslookbloem: deze bloem wordt vaak in de keuken gebruikt en tilt carpaccio van rundvlees of tonijn met zijn sterke uiensmaak naar een hoger niveau. Pluk gewoon de bloemblaadjes en strooi ze over je gerechten. Deze bijzonder stevige bloem is ook gefrituurd zeer lekker.
 
  • De Oost-Indische kers: deze bloem zit boordevol vitamine C en fleurt je salades op met zijn knapperige beet en pittige toets zoals die van rucola. Oost-Indische kers is ook ideaal om zoetwatervissen mee op smaak te brengen.