Menu
fr

Geef je gerechten extra smaak

Vulling wordt vaak geassocieerd met de kerstkalkoen. Er zijn echter veel meer gevulde gerechten, de een nog sappiger dan de ander. Inderdaad, er is meer te vullen dan pluimvee en tomaten! We vertellen je alles over deze essentiële techniek die subtiel de smaak van je gerechten zal verhogen, en ze bovendien net wat origineler maakt.


De basis van een goede vulling
 
Van een geslaagde vulling hoef je geen kilo’s tegelijk te maken! Over het algemeen bestaat het uit een basis van gehakt, een ei -als bindmiddel- en kruiden om alles van extra smaak te voorzien. Een vegetarische vulling kun je maken van rijst of griesmeel, gemengd met het vruchtvlees van groenten. Natuurlijk kun je extra ingrediënten toevoegen, zoals champignons, gedroogd fruit of in stukjes gesneden ganzenlever. Volg je smaak, maar pas op dat je niet teveel verschillende ingrediënten gebruikt, anders kun je ze niet meer onderscheiden. Voeg daarom hooguit 2 of 3 extra smaken toe aan de basis voor de vulling. En aarzel zeker niet de ingrediënten met je handen door elkaar te mengen. Dat is vaak de beste manier om een homogeen mengsel te krijgen -essentieel voor een echt goede vulling. 


Volop variatie
 
Zoals we al zeiden, gehakt is het hoofdingrediënt van een klassieke vulling. Maar je kunt volop variëren. Maak bijvoorbeeld een op vis gebaseerde vulling voor een ​​zeebrasem of om een ​ziltige smaak aan je groenten en aardappelen te geven. Wil je een romige en gesmolten textuur ? Kies dan voor een kaasvulling. Zo past ricotta perfect bij courgette, terwijl paddenstoelen gevuld met roquefort al je gasten zullen verrassen.
 
En wat als je eens een zoete vulling maakt? Ja echt, je kunt ook een vrucht vullen op dezelfde manier waarop je dat doet met gevogelte of paprika’s. Als je een origineels en gastronomisch verantwoord dessert wil serveren, ga dan bijvoorbeeld voor gekookt fruit, zoals appel of peer, en vul deze met vers en gedroogd fruit, mascarpone of confituur. Je ziet, je kunt met vullingen alle kanten op. Er is niets te gek. Gooi je ceativiteit en goede smaak maar in de strijd !


Tips van chefs voor een feilloze vulling
 
Ook al is er in feite niets ingewikkelds aan het maken van een goede vulling, het niet altijd evident om ‘m ook echt te laten slagen. Gelukkig hebben we wat tips van chefs om om te voorkomen dat je vulling toch mislukt:
 
  • Om te voorkomen dat het droog wordt
Het grote risico bij het maken van een vleesvulling (ongeacht het type vlees dat wordt gebruikt) is dat het tijdens het koken te droog wordt. Om te voorkomen dat je je vulling moet redden met een liter saus, voeg je een paar stukjes in melk gedoopt brood toe. Dat houdt je vlees niet alleen sappig, maar maakt het ook zachter.
 
  • Om te voorkomen dat het water opneemt
Omgekeerd verliezen veel groenten, zoals tomaten en courgettes, veel water als je ze kookt. Het risico dat je vulling waterig wordt en zijn smaak verliest, is aanzienlijk. Voeg daarom wat paneermeel toe. Dat absorbeert het overtollige water en voorkomt dat je vulling te nat is en sponzig wordt.
  
  • Om extra smaak te geven
Bij het maken van een vulling is het niet altijd gemakkelijk om de juiste hoeveelheden kruiden toe te voegen. Om ervoor te zorgen dat je altijd een smakelijke vulling hebt, voeg je een geklutst ei toe na het mengen van alle ingrediënten. Je vulling zal lichter en smakelijker worden.