Menu
fr

Een culinaire klassieker van ons land

Met meer dan 1500 verschillende bieren blijft België het paradijs van de drank waar hertog Jan uit de 13e eeuw zo dol op was. Met de rijke en gevarieerde waaier van aroma's (van het witbier tot het donkere bier) dragen onze bieren hun steentje bij tot de heerlijke smaken die op onze borden verschijnen.
Samen met kruiden en specerijen (zoals kaneel, peperkoek en mosterd) tillen ze de smaken en geuren van onze stoofschotels naar een hoger niveau.


Welk bier bij welk gerecht?

Het is beter om een bier met pit te kiezen, meer bepaald eentje uit de familie van de 'bruine' of 'amberkleurige' bieren. De bittere smaak van de hop zal uw gerechten een bijzondere toets geven.
aar opgelet: vandaag de dag zijn bieren met een heel sterke hopsmaak erg in trek, maar ze vallen niet bij iedereen in de smaak. Het is dus een goed idee om een bier te kiezen dat niet al te veel hop bevat. Giet het bier meteen mee in de pot. Zo komen de smaken ervan na vaak enkele uren sudderen perfect tot hun recht (bijvoorbeeld in stoofvlees).


Goed om te weten
 
  • Door te koken met bier worden de vezels van vlees en gevogelte zachter. 
  • Met hun frisse karakter passen witbieren perfect bij visgerechten zoals kabeljauw en schelvis.
  • Met bier bereide gerechten stimuleren de darmflora. Bier bevordert de spijsvertering.
  • Verdampt de alcohol bij de bereiding? Alleen gedeeltelijk, afhankelijk van de bereidingstijd. Bij de bereiding van stoofvlees bijvoorbeeld (2,5 uur) blijft er maar 5% alcohol over. Hoe langer de bereiding duurt, hoe meer alcohol zal verdampen.
  • Vindt u dat de saus te bitter smaakt als u ervan proeft? Voeg dan gewoon wat suiker of rozijnen toe. 
  • Tip om te proberen: een taart van pure chocolade met een donker bier (zoals een stout). Een vrij onbekende maar verrassende combinatie!