Menu
fr

4 tips voor een perfecte kaasschotel

Een kaasplank om de maaltijd mee af te sluiten is altijd een goed idee! Maar… hoe begin je daar eigenlijk aan? Welke kazen kies je? En hoeveel?
Wij vertellen je alles wat je nodig hebt voor een 100% Belgische kaasschotel, waar je je gasten mee zult overdonderen.
 
Welke kazen kies je?
Een geslaagde kaasplank vraagt niet om tientallen kazen! Belangrijker is dat er van elke kaassoort minstens één kaas is, en dat alle smaken in balans zijn. Waak erover om niet enkel zachte en neutrale kazen te serveren, of enkel pittige kazen. 
Je kan kazen onderverdelen in 5 grote families, naargelang het type:
  • Harde kaas: Oud Brugge, Nazareth, Saint-Servais, Brueghel, Ardenner, …
  • Halfharde kaas: Passendale, Maredsous, Damme, Orvalkaas, Père Joseph...
  • Blauwgeaderde kaas: Pas de Bleu, Bleu de Franchimont, Château d'Arville, Bleu des Moines, Bleu Gourmet, …
  • Zachte kaas: Hervekaas, Damse Brie, Carré de Liège, Brugge Dentelle, Antwerps Pikantje, …
  • Verse kaas: Regalou, Mandjeskaas, Palet des Moines, Senteurs d'automne, Villée, …
 
Kies één of twee kazen per soort, om ieders smaak en ieders voorkeur tegemoet te komen. Stel je kaasplank samen in functie van de rest van de maaltijd. Als je vis of gevogelte serveert als hoofdgerecht, zijn zachte kazen een mooie aanvulling. Zachte kazen zullen echter niet goed uitkomen als je wild of een pittig gerecht hebt klaargemaakt. Kies dan eerder voor meer karaktervolle kazen.
 
De juiste hoeveelheid
Voor kaas als hoofdgerecht voorzie je 200 g per persoon. Geef je een kaasschotel als dessert, dan is ongeveer 100 g per persoon genoeg. Als je in groot gezelschap bent, zorg er dan voor dat de stukken kaas groot genoeg zijn, zodat iedereen van elke soort kan proeven. Overdrijf niet met de meer uitgesproken kazen zoals blauwe kazen of sterk ruikende kazen, niet iedereen houdt ervan.
 
Hoe serveer je ze?
Kaas is lekkerder en de smaken komen beter tot ontwikkeling op kamertemperatuur. Haal de kazen dus een half uur tot een uur voor het serveren uit de koelkast. Snijd ze niet in porties maar presenteer ze in hun geheel, anders drogen ze te snel uit. Prik een vlagje met de naam van elke soort op de kazen, zo kunnen je gasten ze gemakkelijk herkennen. Geef voor elke kaas een apart mes, om te voorkomen dat de smaken zich vermengen. Voorzie ook genoeg plaats voor elke kaas, dat snijd gemakkelijker. Als je plaats tekort komt, leg de harde kazen dan op de randen.
 
En de begeleiders?
Een kaasplank kan niet zonder brood. Opteer voor verschillende soorten, zoals notenbrood, rozijnenbrood en bruin brood. De vezels neutraliseren het smakenpalet tussen twee soorten kaas. Vers fruit zoals rozijnen en vijgen of gedroogde vruchten zoals abrikozen en noten geven het geheel een frisse toets. Zorg dat je plank niet te vol staat, het draait uiteindelijk vooral om de kazen!
Ten slotte is er ook nog de boter. Denk bijvoorbeeld aan de minibotertjes van Carlsbourg, superhandig, dat zullen je gasten zeker appreciëren!
 
Wat serveer je eigenlijk om te drinken bij zo’n kaasplank? Wel, witte wijn is zonder twijfel de betere optie. Jazeker, sommige kazen matchen goed met rode wijn, maar dat kan soms ook erg tegenvallen. Witte wijnen zorgen voor meer smaakharmonie. Als je toch absoluut rode wijn wil serveren, kies voor een jonge, lichte, ronde wijn, met weinig tannine.
En waarom niet een keertje kaas serveren met onze nationale trots? Hou deze regel in gedachten als je bier uitkiest: hoe lichter de kaas, hoe lichter het bier en omgekeerd.
En of je nu bier of wijn drinkt: wees wijs, drink altijd met verstand!