Menu
fr

Verrassende cocktails!

Mixologie is een heuse wetenschap, die een onwaarschijnlijke mix van smaken aan bod laat komen…
Toch hoef je niet noodzakelijk talloze accessoires en een bar met tientallen soorten alcohol ter beschikking te hebben om je gasten een rasechte cocktail te serveren. Met sommige verrassende ingrediënten die je gewoon in huis hebt, zoals boter of room, kan je iedereen versteld doen staan…
Ontdek hier onze tips en recepten voor de lekkerste cocktailmengelingen!

Een hartverwarmend accent in de shaker

Naast Irish Coffee zijn er nog veel andere soorten cocktails waar room, melk of boter aan te pas komt! De zoetere “dessert drinks” worden zelfs volledig rond een van deze ingrediënten opgebouwd. Ze zijn wat zwaarder dan de doorsnee cocktails, en worden dus beter in kleinere hoeveelheden gedronken. Daarna laat je de meer bittere cocktails ook maar beter achterwege. Opgelet, hetzelfde geldt als in de keuken: gebruik enkel verse zuivelproducten in je cocktails!
 
Jij bepaalt wat op de drankenkaart staat!
Er bestaan echt tientallen verschillende soorten alcohol, met telkens heel subtiele smaakschakeringen. Als je je wil verdiepen in de kunst van het cocktailshaken, kies dan voor (kwalitatieve) alcoholsoorten die je zelf wel kan appreciëren. Twijfel je toch, weet dan dat de meest courante cocktails gemaakt worden op basis van:
· gin
· jenever
· bruine rum
· whisky
· vodka
· tequila

Waak erover om enkel verse producten te gebruiken, of het nu om room, om citrusfruit of om blaadjes gaat, net zoals je dat bij het koken ook zou doen. Het is ook altijd een goed idee om spuitwater in huis te hebben, omdat sommige cocktails zoals een Tom Collins bijvoorbeeld sprankelend water bevatten.
Een ander belangrijk ingrediënt zijn de ijsblokjes! Zorg dat je er altijd genoeg op voorraad hebt, zeker als je een cocktailavond organiseert, om te vermijden dat je plots zonder valt…
 

Creativiteit kent geen grenzen!
Als je nog maar net begint, ga dan niet zomaar wat ingrediënten bij elkaar gooien. Dezelfde regel geldt - alweer - als in de keuken: je cocktail is pas geslaagd als specifieke ingrediënten op een welbepaalde manier met elkaar gemengd worden. Maar dat is geen reden tot paniek, er bestaan heel veel cocktailrecepten, die gemakkelijk te raadplegen zijn!
Snuister rond op het internet voor inspiratie, of investeer in de cocktailbijbel Diffordsguide van Simon Difford, een naslagwerk met 3000 cocktailrecepten. Wij geven je ter inspiratie ook enkele originele recepten met als basisingrediënten… boter en room!

· Hot Buttered Whisky
De perfecte compagnon om de winter uit te wandelen. Deze hartverwarmende cocktail serveer je in een (warmteresistente) glazen mok.
Ingrediënten:
· 1 klontje ongezouten boter Carlsbourg
· 2 maatjes bourbon
· ¾ maatje rietsuikersiroop
· kokend water

Zo maak je het:
Doe de barlepel* in een warme mok. Giet alle ingrediënten erin en meng tot de boter helemaal gesmolten is. Je kan de cocktail wat meer pit geven met een vleugje nootmuskaat.  
 
 · Gorilla Sweat
De naam mag dan wat apart klinken, de cocktail zelf smaakt heerlijk vol. Je prikkelt ieders smakenpalet door een kleine snuif zout toe te voegen aan de zoete drank.

Ingrediënten:
· 1 klontje ongezouten Ardense roomboter Carlsbourg
· 2 maatjes tequila
· 3 kruidnagels
· warm water
· 1 kaneelstokje
· 1 snuifje zout (optioneel)

Zo maak je het:
Giet alle ingrediënten (behalve de kaneel) in een warmtebestendig glas en meng goed tot een homogeen mengsel. Voeg het kaneelstokje toe voor het serveren. Je kan eventueel een snuifje zout toevoegen als je de ingrediënten mengt.

· White Russian
The Big Lebowski, de film van de gebroeders Coen, maakte deze cocktail erg populair. De White Russian is verfrissend en verrassend, zeker voor wie van koffie houdt.
Ingrediënten:
· 1 maatje authentieke room Carlsbourg
· 2 maatjes vodka
· 1 maatje koffielikeur

Zo maak je het:
Meng ijsblokjes met de vodka en koffielikeur in een shaker. Zeef en giet in een cocktailglas met ijsblokjes. Giet de room erbij en meng indien nodig.
 
· Bananas & Cream
Deze cocktail is een heuse smaakbom, die past bij elk seizoen. In de zomer is hij heerlijk verfrissend!

Ingrediënten:
· 1 maatje authentieke room Carlsbourg
· 2 maatjes bananenlikeur
· 1 maatje amaretto
· 1 maatje Baileys Irish Cream
· 2 maatjes melk
· dunne schijfjes banaan (voor de afwerking)

Zo maak je het:
Meng alle ingrediënten met 300 g crushed ice. Serveer met een rietje en eventueel met enkele dunne schijfjes verse banaan.

Accessoires voor elke mengeling!

Cocktails maken lukt in een handomdraai met de volgende accessoires in de bar of keukenlades:

· Cocktailmaatje
Voor beginners is het niet eenvoudig om op het oog te doseren! Dankzij het maatje voeg je altijd de juiste hoeveelheid alcohol toe aan je cocktails.

· *Barlepel
Om gemakkelijk tot onderin het glas te komen en de ingrediënten beter te kunnen mengen.
 
· Cocktailzeef
Stukjes fruit en ijsblokjes vallen niet in je glas bij het gieten.

· Stamper
Om citrusfruit te persen als je geen fruitpers hebt, maar ook om sommige ingrediënten zoals muntblaadjes te fijn te stampen.
 
· IJsblokjestang
De naam zegt het zelf! Zo vermijd je dat je de ijsblokjes met je vingers moet nemen en je overal water morst.

· Shaker
Met dit basisaccessoire kan je alle ingrediënten mengen, serveren, maar ook… lekker pronken (alleen als je ’t shaken onder de knie hebt uiteraard)…

· Bolletjeslepel
Een minder courant accessoire om kleine bolletjes uit fruit te lepelen, om je cocktails op te smukken.

· Citrusrasp
Om citrusvruchten te raspen en de zeste te gebruiken in je mengelingen.
 
Het is belangrijk om te weten dat deze accessoires niet onmisbaar zijn om je cocktails te bereiden, maar het wordt wel een stuk gemakkelijker en je wint er kostbare tijd mee!