Menu
fr

De aardappel in alle staten!

De aardappel is onmiskenbaar een must op het bord van vele Belgen… Trouwens, wie België zegt, zegt frietjes, en wie frietjes zegt, denkt aan België!
Toch blijft de aardappel chef-koks ook op talrijke andere manieren inspireren. En met hun culinaire creaties plaatsen ze graag verschillende variëteiten in de kijker…

Het is wat, met die patat.

Wist je dat er wereldwijd meer dan 10.000 aardappelsoorten zijn? Jawel, millennia geleden al kweekten de neolithische jagers-verzamelaars aardappelen, daarna veroverden de patatjes alle continenten en ontstonden er tal van variëteiten, overal geliefd om hun looks en hun smaak!
In België kunnen we onder andere genieten van het Bintje (ideaal voor frietjes), krielpatatjes (lekker in de pan met een beetje olijfolie), de Nicola (vastkokend) maar ook bijvoorbeeld van de Laura (met kenmerkend roze velletje).
 
’t Is niet altijd frietjes of puree!
Een bijgerecht waar iedereen van achterover valt? Met de aardappel scoor je sowieso. Wij hebben fijne ideetjes om je het hele jaar door te inspireren, op de barbecue in augustus, of bij de raclette in de winter.
 
Hasselback-aardappelen
Aardappelen op z’n Zweeds!
Gebruik middelgrote aardappelen, leg ze tussen twee barbecuespiezen op een snijplank. Snijd met een scherp mes de aardappel in dunne schijfjes, tot aan de spiezen (je snijdt de aardappel dus niet helemaal doormidden).
Plaats de aardappelen in een ovenschaal, kruid met zout, peper en paprikapoeder. Leg enkele blokjes Ardense boter op elke aardappel en besprenkel ze met een fijn streepje olijfolie. Bak 45 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.

Aardappelwafels
Verras je gasten met deze optische illusie!
Schil, spoel en rasp 200 g aardappelen (type Nicola). Voeg een volledig ei, 10 cl Authentieke Ardense room, 50 g gemalen gruyèrekaas, 25 g bloem, 20 g gesmolten Ardense boter, peterselie, zout en peper toe. Meng goed tot een homogeen beslag. Bak de wafels in het wafelijzer, maar let op dat ze niet aanbranden!
 
Gesouffleerde aardappelschijfjes
Licht en boordevol smaak!
Gebruik kleine of middelgrote aardappelen. Schil en spoel ze, en snijd ze heel dun in schijfjes. Bak ze in kleine hoeveelheden in 5 tot 10 minuten gaar in hete olie van 170°C (ze mogen niet aankleuren). Laat ze uitlekken en dompel ze opnieuw in de olie. Haal ze eruit als ze gevuld zijn met lucht en laat ze voorzichtig uitlekken. Heerlijk met een beetje Maldon-zout!