Menu
fr

De ui

Als we koken gebruiken we de ui vaak gewoon als smaakmaker of om een ander ingrediënt te begeleiden. Om een saus op smaak te brengen of een slaatje op te smukken. Maar wist je dat je de ui ook in het spotlicht van je gerecht kunt plaatsen?
Ontdek de verborgen talenten van de ui en ontsluier zijn heerlijke smaken met onze tips!
 
Gekonfijte ui
 
Niets eenvoudigers dan een ui te konfijten! Gebruik hiervoor een rode ui, die is iets zoeter dan de gewone gele ui. Verwijder de buitenste rokken en leg de ui op een vel aluminiumfolie, kruid met peper en zout en leg 25 g Beurre des Chefs bovenop de ui. Sluit de folie rondom de ui en plaats 45 min in een oven van 180°C.
 
Als de ui zo gegaard wordt, blijft zijn smaak bewaard en konfijt je hem, waardoor hij een lekker zoetige smaak krijgt. Je kan die zoete smaak wat tegengewicht geven met een beetje balsamico- of citrusazijn. Dien de ui als voorgerecht in zijn geheel op, met verse kruiden.
 
Gefrituurde ui
 
Je kunt een ui frituren zonder hem eerst te snijden! Snijd de bovenkant van een ui en schil hem. Maak vervolgens 4 inkepingen, alsof je hem in 8 partjes zou willen snijden. Snijd hem niet volledig door, zodat hij openvalt als een bloem. Trek de ‘bloemblaadjes’ voorzichtig uiteen, zonder ze af te breken. Klop een ei los in een kommetje. Haal de ui door de bloem, zodat elke stuk bedekt is, vervolgens door het geklutste ei en daarna door paneermeel. Dompel de ui een tiental minuten in een hete frituurpan. Dep het teveel aan vet af met keukenpapier.
 
Klop 25 cl Finesse culinaire volle room tot slagroom met wat zout, fijne kruiden en citroen. Dien op als aperitiefhapje.
 
Gegratineerde ui
 
Heerlijke comfort food, eenvoudig te bereiden en met ingrediënten die je meestal al bij de hand hebt. Schil 6 gele uien en snijd in grove stukken. Stoof ze met een klontje Beurre des Chefs ongeveer 12 minuten op een zacht vuur. Breng op smaak met peper en zout en meng 20 cl Authentieke Ardense room onder de ui. Stort het mengsel in een ovenschaal, bestrooi met paneermeel en geraspte kaas en bak 20 minuten in de oven op 180°C. Zet tenslotte nog 5 tot 10 minuten onder de grilstand van je oven.
Uiengratin kan je zo serveren als hoofdgerecht. Dien op met een echt boerenbrood, zo eenvoudig, zo lekker.