Menu
fr

Groene asperges

Eet je groene asperges meestal op de klassieke manier, geroosterd met wat citroen, of “op Vlaamse wijze” met hardgekookte eitjes? Bekijk de asperge met een frisse blik, dankzij onze 3 favoriete manieren om deze fijne seizoengroente te bereiden.
 
Carpaccio van asperge
 
Je kan de groene asperge ook rauw eten. Was de asperges voorzichtig en breek de harde kontjes af. Gebruik een mandoline om ze in de lengte te snijden in hele dunne reepjes. Leg ze mooi naast elkaar op het bord. Voorzie 3 tot 4 asperges per persoon als voorgerecht.
 
Rauw hebben de asperges een subtielere smaak dan als je ze kookt, wees niet te kwistig met de kruiding, om de natuurlijke smaak te behouden. Smelt ongeveer 15 g Ardense roomboter per persoon: de boter moet doorzichtig worden, maar niet bruinen. Voeg nog wat bio citroensap en –rasp toe. Giet de lauwe boter over de asperges met wat grof zout en versgemalen peper, smakelijk!
 
Asperge op de barbecue
 
Neem 5 asperges per persoon, was ze en breek het kontje. Smelt 10 g Beurre des Chefs per persoon en besprenkel over de asperges. Je kunt ze ook bestrooien met een aromatisch kruid zoals munt. Neem brochettespiezen en maak brochettes van de asperges door een spies door de kopjes te prikken. Steek ook een spies door de onderkant van de asperges, zo kun je ze gemakkelijker omdraaien op het rooster.
 
Leg de aspergebrochettes op de warme barbecue en rooster 5 minuten aan elke kant. Dien op als bijgerecht, de licht gerookte smaak van de asperges past wonderwel bij geroosterde witte vis!
 
Aspergesaus
 
Was en breek het kontje van een tiental groene asperges. Stoom ze of kook ze een tiental minuten in kokend water. Dompel ze daarna onder in ijswater, zodat ze hun mooie groene kleur behouden. Mix de asperges met zout, peper, 25 cl Authentieke Ardense room en het sap van een halve citroen. Je aspergesaus is klaar!
 
Je kan het aspergesausje gebruiken om een koude pastasalade op smaak te brengen, bij barbecuegerechten te serveren of tijdens een picknick. Je kan het ook als dip met broodstengels gebruiken bij het aperitief.