Menu
fr

Asperges, sperziebonen, erwtjes, radijsjes, morieljes, ...

Het is lente! Nu de dagen weer mooi worden, denken we weer aan de seizoensgroenten. Gedaan met witloof, veldsla, pastinaak en haverwortel.
Nu is het tijd voor asperges, sperziebonen, erwtjes, morieljes, radijsjes, artisjokken, venkel, aubergines, ... Groenten die we zo natuurlijk mogelijk klaarmaken om hun originele smaak te behouden. 


Inspiratie nodig ?

Witte of groene asperges blijven voor heel wat liefhebbers de topgroente van het seizoen. Vooral in België, de traditionele thuishaven van deze groente. In het noorden van het land is ze sowieso populair, maar ook in het zuiden verschijnt ze steeds meer op tafel.
Witte asperges zijn de koninginnen van deze groente, groene zijn de prinses. Wat boter, (hard- of zachtgekookte) eieren, peterselie en krieltjes erbij en je hebt een van de meest iconische gerechten van dit land op je bord. Maar je kunt ze ook serveren met kalfs- of lamsvlees en een Carlsbourg-botersausje. 
De groene? Die smaken heerlijk als je ze roostert (of op de bakplaat legt) en serveert met parmezaan of pesto genovese. Samen met een andere seizoensgroente, sperziebonen, passen ze uitstekend bij risotto of tagliatelle.

Morieljes zijn een van de meest vermaarde soorten bospaddenstoelen bij vlees en gevogelte. Dankzij de vochtigheid en een temperatuurverschil dat de morieljes gegarandeerd de kop doet opsteken (de snelle temperatuurstijging na de winterkoude), zijn ze er tot midden juni. Die twee omstandigheden zijn belangrijk voor hun groei! Met roomsaus en Carlsbourg-boter passen ze perfect bij gevogelte (kip) of lamsvlees. 

Radijsjes horen ook bij dit seizoen. Deze knolgroente werkt je eetlust in de hand. Ze zit boordevol vezels en bevat weinig calorieën (15 calorieën per 100 gram). Radijsjes zijn lekker bij het aperitief, met een beetje zout. Of met kruidenboter, met bieslook en jonge uitjes bijvoorbeeld.


Advies nodi ?

Hoe maak ik witte asperges het best schoon en hoe kook ik ze ?
Eerst snij je het vezelachtige uiteinde eraf. Daarna laat je de dunschiller voorzichtig van het achterste naar de kop glijden. De kop zelf schil je niet mee. Dan dompel je ze onder in gezouten, kokend water en laat je het water zachtjes verder borrelen. Gedurende de kooktijd kun je in de asperges prikken aan de basis van de kop: als het mes er gemakkelijk in gaat, maar de asperge toch nog een beetje stevig aanvoelt, zijn ze gaar!

De kleur van groene asperges mooi bewaren
Zodra ze gekookt zijn, dompel je de asperges onder in ijskoud water. Zo fixeer je het chlorofyl en blijft de groene kleur dus bewaard.

Hoe kies ik radijzen ?
De kleintjes zijn de beste. Te grote radijzen zijn vaak hol en minder smaakvol. Hun bladeren moeten ook mooi groen zijn, dat wijst erop dat ze vers zijn. Om hun mooie rode kleur te bewaren, is het aangeraden ze te wassen in citroenwater.