Menu
fr

Het barbecueseizoen is weer in het land

Als de zomer eraan komt, verschijnen ook de barbecues weer. Je kunt er alles op klaarmaken waar je op dat moment zin in hebt: vlees, vis, gevogelte, ... Dus waarom geen kruidenboter?


Door boter toe te voegen, blijft het voedsel op de grill lekker sappig.

En het geeft je gerechten bovendien extra smaak.

Je kunt op twee manieren te werk gaan:
  • De boter rechtstreeks op het vlees, gevogelte of de vis laten smelten bij het opdienen.
  • Regelmatig insmeren tijdens het bakken.
Zo wordt het gegrilde vlees tegelijk mals en gekruid.


Hoe bewaar je kruidenboter het best?

Na de bereiding rol je de worst kruidenboter in vershoudfolie. Leg hem daarna koel weg. In de koelkast blijft hij enkele dagen houdbaar, in de vriezer tot twee maanden. Daarna kun je gewoon plakjes van de worst snijden wanneer nodig.


Enkele recepten met kruidenboter

Wijnkoopmansboter
Past uitstekend bij rundvlees. Dit is een variant op de beroemde rodewijnsaus.
Fijngehakte sjalotten, 30 cl rode wijn: laten inkoken tot de helft (de smaken worden geconcentreerd door het vocht te laten verdampen).
Voeg 30 cl rundsbouillon toe en laat dit goed inkoken (tot het bijna droog is).
Maak daarna 150 g boter zacht en voeg deze toe aan het inkooksel. Werk af met een dessertlepel fijngehakte peterselie, zout, peper en het sap van een kwart van een citroen.

Ansjovisboter
Ideaal bij vis op de barbecue, maar ook bij wit vlees.
Ontzout 75 g ansjovis in koud water en maak er puree van (met een vijzel of mixer). Voeg deze puree toe aan 150 g vooraf zacht gemaakte boter en giet er een beetje citroensap bij. Er kan eventueel ook een beetje peper bij, maar geen zout.

Peperboter
Perfect bij gegrild varkensvlees of gevogelte.
Ontpit een rode peper en snij hem in blokjes. Laat hem even stoven (zachtjes koken onder een deksel) in boter tot het een puree wordt. Dit meng je vervolgens met 150 g zacht gemaakte boter. Voeg zout, peper en Espelette-peper toe naar smaak. Zeef daarna het geheel. 
Een tip om de peper een gegrilde smaak te geven: leg hem enkele minuten onder een hete gril in de oven of op de barbecue, tot het vel aangebakken is, voordat je hem ontpit en stooft.