Menu
fr

Boter in al haar vormen!

Boter is een echt geschenk van de natuur. Ze wordt traditioneel heel veel gebruikt in Noord-Europa, en blijft het middel bij uitstek om vlees, vis, groenten, gevogelte enzovoort mee te bakken. Ze is bovendien een smaakversterker op de boterham en een onmisbaar ingrediënt in talrijke recepten voor gebak en sauzen.
 
Ongezouten en gezouten: Om tegemoet te komen aan de smaken van alle gebruikers, zijn er verschillende soorten boter. Ongezouten boter: deze boter bevat geen toegevoegd zout. Gezouten boter: deze boter bevat tussen 0,5 en 1,5 % zout!
 
Geklaarde boter: door zwaartekracht geschifte boter, zonder water en melkproteïnes. Deze boter kan veel langer worden bewaard dan de klassieke boter omdat ze alleen uit vet bestaat. Ze is ideaal voor het koken op hoge temperatuur en wordt daarbij niet bruin.
Kook thuis zoals een echte chef, met de gebruiksklare 'Beurre des Chefs' van Carlsbourg.
 
Vloeibaar: heeft dezelfde smaak als zijn vaste tegenhanger. Heel praktisch om te bakken en te braden en een sublieme smaakversterker! De vloeibare boter van Carlsbourg is eigenlijk de enige echte vloeibare boter op de markt. De andere vetproducten die worden aangeboden in flessen zijn margarines, samengesteld uit een mix van plantaardige oliën.
 
A.O.P.: voor 'Appellation d’Origine Protégée' (beschermde oorsprongsbenaming (BOB)). Topkwaliteit onder de Europese boters die oorsprong en kwaliteit hoog in het vaandel dragen. Zoals elk A.O.P.-gecertificeerd product werd deze boter in een bepaalde regio geproduceerd en gemaakt van basisgrondstof uit dezelfde regio. De Beurre d’Ardenne wordt volledig vervaardigd van koemelk afkomstig van koeien in het gebied van de Belgische Ardennen.
De Beurre d’Ardenne is een van de 3 Belgische producten met een beschermde oorsprongsbenaming. De twee andere zijn de kaas van Herve en de Vlaams-Brabantse tafeldruif.
 
Samenstelling: Het is een 'beurre pommade' (boter die op kamertemperatuur zalfzacht wordt) waaraan aromatische ingrediënten (kruiden, aromaten ...) worden toegevoegd. Deze boter is ideaal als garnering op een stuk gegrild vlees of vis, op groenten, pasta, aardappelen of een geroosterde boterham ...
 
Noisette: Door de hitte van de pan gaat deze boter verkleuren van blond naar bruin en komt de typische verfijnde hazelnootgeur vrij. Deze aromatische toets is vooral heel interessant voor bakkers. Ze kan ook worden gebruikt in hartige gerechten (puree, groenten ...). Let er wel op dat u niet te veel boter gebruikt, want dan wordt het snel te vettig.

 
Tips & tricks
  • Voeg een klontje boter toe aan het kookwater van pasta of rijst, zo kookt het niet over.
  • Hoe maak je boter zacht? Snij de boter in stukken en doe ze in een vochtige doek. Kneed enkele seconden en klaar!
  • Kaas blijft langer goed als u er, nadat u ervan gegeten hebt, een dun laagje boter over smeert. Zo zal de kaas niet schimmelen.
  • Hebt u een halve ui over? Smeer een beetje boter over het snijvlak van de ui. Rol de ui daarna in aluminiumfolie en leg hem in de koelkast.