Menu
fr

Boter op eigen wijze!

De eindejaarsfeesten zijn een hoogtepunt voor fijnproevers en lekkerbekken, maar het is ook de ideale gelegenheid om in de keuken nieuwe dingen uit te proberen en je familie en vrienden te laten meegenieten!

En het kost je niet veel moeite om hen blij te maken!
Wat denk je van een selectie zelfgemaakte gearomatiseerde boters op de feestdis?

Iedereen kent wel de klassieke boter met look en fijne kruiden… Maar er zijn er nog zoveel meer die bij elk gerecht van je feestmenu passen!

Ontdek enkele van onze zoete en hartige recepten voor de eindejaarsfeesten!

Voor je begint, is het belangrijk om een goede boter te kiezen. Die moet smaakvol, smeuïg en van topkwaliteit zijn. Daarom is de ongezouten Ardense boter van Carlsbourg heel geschikt voor de meeste recepten, en als je de gezouten versie gebruikt, hoef je geen extra zout toe te voegen bij het maken van bepaalde smaakboters.

Haal de boter 1 tot 2 uur op voorhand uit de koelkast, zodat hij goed kneedbaar is, en je de ingrediënten makkelijk kunt toevoegen. Als je klaar bent, laat je de boter minstens 12 uur in de koelkast, zodat de aroma’s zich goed kunnen verspreiden.
Opgelet, een gearomatiseerde boter bewaart minder lang dan klassieke boter (reken op 1 à 2 weken).

Boter met zwarte olijven en rozemarijn, een streepje zon tijdens de donkere winter!
Ingrediënten:
· 100 g Ardense boter Carlsbourg, ongezouten of gezouten
· 25 g zwarte olijven zonder pit
· 1 el gemalen rozemarijn
· 2 snuifjes peper

Smelt de boter tot hij vloeibaar is en giet in een kom. Hak de olijven zo fijn mogelijk en doe ze bij de boter met de rozemarijn en de peper.
Giet de mengeling in een vorm en plaats in de diepvries.

Boter met chorizo, el compañón idéal om je vlees wat extra pit te geven!
Ingrediënten:
· 100 g ongezouten Ardense boter Carlsbourg
· 10 g chorizo
· 1/3 chilipeper, gemarineerd in azijn
· 5 zwarte olijven zonder pit
· 1 ansjovis
· 1 gedroogd tomaatje of 1/4 rode paprika
· een heel klein beetje fleur de sel

Snijd de chorizo in blokjes en doe ze in een blender met het pepertje, de tomaat, de olijven en de ansjovis. Mix grondig. Doe de boter en de mengeling in een kom en kneed grondig.

Kreeftenboter, verfijnde smaakbom!
Ingrediënten (voor 500 g):
· 250 g ongezouten Ardense boter Carlsbourg
· 250 g gezouten Ardense boter Carlsbourg
· 500 g kreeftenschalen
· 10 g tomatenconcentraat
· 1 takje tijm
· ¼ laurierblad
· 5 g zwarte peperkorrels
· 5 g lange peperkorrels
· 1 teentje look
· Olijfolie

Voor dit recept heb je wat meer tijd nodig, maar je zal er wel iedereen omver mee blazen!
Snijd de boter in blokjes en vergruizel de kreeftenschalen.
Verhit een scheutje olijfolie in de pan en braad de kreeftenschalen aan.
Doe het tomatenconcentraat erbij en stoof 2 minuten, smelt vervolgens beide boters mee in de pan. Roer goed. Voeg tijm, laurier, peperkorrels en look toe.
Kook 1 uur op 80°C.
Zeef de bereiding, vang de boter op en laat afkoelen in de koelkast.

Ook voor je feestdesserten en zoete hapjes kun je heerlijke boters maken! Wij geven je alvast enkele tips!
 
Beurre Tatin, perfect bij toast of ontbijtpannenkoekjes!
Ingrediënten:
· 100 g ongezouten Ardense boter Carlsbourg
· 12 g suiker
· 20 g gedroogde appel
· 75 g koekjes (bijvoorbeeld Petit Beurre)

Plet de koekjes in een vijzel en mix de gedroogde appel. Snijd de boter in blokjes en voeg de suiker toe. Meng alles tot een homogene boter.

Gemberboter voor de beste pannenkoekjes!
Ingrediënten:
· 100 g ongezouten Ardense boter Carlsbourg
· 10 g gemberpoeder
· 10 g vanillesuiker

Kneed de ingrediënten voorzichtig door de boter. Heerlijk als je deze boter laat smelten over warme pannenkoekjes!

Boter met munt en verbena, verfijning ten top
Ingrediënten:

· 100 g ongezouten Ardense boter Carlsbourg
· 3 el fijngehakte muntblaadjes
· 2 el fijngehakte verbenablaadjes
· 30 g bloemsuiker
· 1 scheutje limoensap

Meng de ingrediënten met een vork.