Menu
fr

Onze 5 favoriete vergeten groenten

Vergeten groenten zijn talrijk en wisten de voorbije jaren menig (hobby)kok te overtuigen. Ze zijn vrij onbekend maar zitten boordevol smaak, waardoor ze tal van gasten verbazen. Voor de eindejaarsfeesten kozen we 5 vergeten groenten uit om bij je feestelijke gerechten te serveren.
 
Pastinaak
 
Pastinaak lijkt een beetje op een grote witte wortel. Hij heeft een uitgesproken en licht zoete smaak.
 
Hoe bereid je hem? 
Maak er puree van, zo komt de smaak volledig tot zijn recht. Je doet er best volle melk en een rijkelijke portie boter bij voor nog meer smeuïgheid. De puree is ideaal voor sausgerechten.
 
Vitelotte
 
De vitelotte is een aardappel met een diepe paarse kleur. De smaak is verfijnder dan die van de klassieke aardappel en leunt meer aan bij die van kastanje.
 
Hoe bereid je hem?
Op z’n best als gebakken patatjes. Snijd de vitelotte in grote stukken en bak ze in een pan met een grote klont boter en een kruidentuiltje. De smaak past goed bij elk vlees- of visgerecht.
 
Boterraap
 
Deze oude raapsoort dankt zijn naam aan zijn mooie gele kleur. In tegenstelling tot de klassieke raap is deze variant helemaal niet bitter, het vruchtvlees is verfijnd en smaakt heerlijk zacht.
 
Hoe bereid je hem?
Gebraden raapjes in de oven zijn simpelweg overheerlijk! Schil en snijd de boterraapjes in vieren en braad ze goudgeel in de oven met een beetje olie, honing en tijm. Serveer ze bij gevogelte met een krachtige smaak, zoals eend, voor een perfecte combinatie van zoet en zout.
 
 
Kleurige wortels
 
Gekleurde wortels zijn de vergeten groenten bij uitstek en bestaan in verschillente tinten rood, geel of zelfs paars.
 
Hoe bereid je ze?
Geglaceerd in de pan: dan komen hun kleuren het beste tot hun recht. Kook ze eerst in een bodempje water tot ze beetgaar zijn en bak ze dan af in boter met een beetje suiker. Ideaal bij gevogelte zoals kwarteltjes of kalkoen.
 
Chioggia
 
De chioggiabiet is een vergeten knolgewas van Italiaanse origine. Als je ze doormidden snijdt, ontdek je binnenin een mooi roze-wit cirkelpatroon. Visueel een hele mooie groente, en ze smaakt heerlijk zoet.
 
Hoe bereid je ze?
Zonder twijfel rauw, want dan blijven de mooie kleuren intact. Maak er carpaccio van of gebruik in een slaatje. De bietjes zorgen voor een welgekomen frisse bite bij wildgerechten.