Menu
fr
Ontdek onze producten

Sleuteljaren

1844
Het kasteel van Carlsbourg wordt verbouwd tot school

1886
Start van de landbouwafdeling

1895
Oprichting van de coöperatieve parochiale melkerij

1896
De melkerij gaat regionaal

1974
Verhuis naar Recogne

2017
BOB-label

Carlsbourg,
de geschiedenis van een boterdorp

De geschiedenis van Carlsbourg en zijn internationaal geroemde boter, zijn onlosmakelijk verbonden met het college van het dorp. In 1895 begint de school een parochiale melkerij.

De geschiedenis van de boter van Carlsbourg is nauw verbonden met de geschiedenis van het college, het Saint-Joseph de Carlsbourg en de Broeders van de Christelijke Scholen.

Deze broeders doen hun intrede in het dorp in 1844. Ze nemen hun intrek in het kasteel van Carlsbourg en geven er les aan 36 leerlingen. De klassen bevinden zich in de nok van het kasteel.

In 1886 start het college met een landbouwafdeling. Daarna volgen een brouwerij (1894), het agrarisch syndicaat (1895) en uiteindelijk een parochiale melkerij in 1895.

Het dorp ontwikkelde zich verder, dankzij de komst van de spoorweg in 1891, tussen Bertrix en Houyet. Die bevorderde de handel sterk.

Carlsbourg

een coöperatieve parochiale melkerij

In 1895, besliste broeder Mathias-Marie, Broeder-Directeur van het college, om boter te karnen met de leerlingen van de landbouwschool.

Hij koopt een mechanische afromer voor de school en stelt deze ook ter beschikking van de mensen uit de streek. Het wordt een overdonderend succes! De broeders van het college starten een coöperatieve parochiale melkerijop in het dorp. Landbouwers uit de streek komen er hun melk afromen. Bij de start telt de melkerij al 300 coöperanten.

In 1896, breidt het bedrijf uit tot regionale melkerij en verhuist het naar een nieuw gebouw op het domein van de oude school.

De boter wordt verhandeld in blokken van vijf kilo en vervolgens in kleinere stukken gesneden om te verkopen. Kleine hoeveelheden werden ook naar Namen en Brussel geëxporteerd via de spoorweg.

Carlsbourg

De regionale melkerij van Carlsbourg

In 1900 doet de coöperatie een bod op het gebouw. Het instituut Saint-Joseph weigert en de coöperatie gaat zelf bouwen, vanaf 1901.
Een jaar later neemt het bedrijf er zijn intrek. De melkerij zal er tot 1974 blijven.

Tijdens de oorlog, van 1939 tot 1945, komen de verantwoordelijken van de melkerij het instituut Saint-Joseph ter hulp. In 1949 wordt zelfs een overeenkomst getekend, om de goede verstandhouding te verankeren tussen de beheerders van de coöperatie en de verantwoordelijken van het instituut. Zo wordt onder andere bepaald dat de broeders geïnformeerd moeten worden over elke activiteit en beslissing van de melkerij.

In 1974 telt de melkerij 3000 coproducenten, 12 bedienden en 36 arbeiders en verlaat het bedrijf het dorp om zich in Recogne te gaan vestigen in modernere faciliteiten.

In 2017 beheert de Laiterie des Ardennes 500 lokale zuivelproducenten en waakt het bij elke stap in het proces over de kwaliteit van het product en over de passie waarmee het gemaakt wordt. Daarom mag het label Beschermde Oorsprongsbenaming gebruikt worden. Het resultaat is een voortreffelijke boter, waarin respect voor het ambacht weerspiegeld wordt in zijn smaak.

Carlsbourg blijft de favoriete boter van de Belgen.

Carlsbourg