Menu
fr

Beschermde
Oorsprongsbenaming

Terug naar boerderijen

Johan

Vertrouwt zijn melk graag aan Carlsbourg toe

« De koeien staan de helft van het jaar in de weide en eten voornamelijk gras. Dat geeft de boter zijn specifieke smaak en mooie gele kleur. Als je Carlsbourg-boter proeft, dan weet je dat hij van hier komt. »

Ardense Roomboter BOB
Een vaste waarde, ook voor wie veeleisend is!

Carlsbourg

De Ardennen, land van sprookjes en magie

Al eeuwenlang hebben de Ardenners een speciale band met hun natuur. Dat zou wel eens door de kabouters kunnen komen. Kleine wezentjes maar grote kapoenen… En altijd onzichtbaar! Of misschien wel omdat elk jaar, tijdens het midzomerfeest, het gehinnik van het Ros Beiaard door de bossen weerklinkt.

Een ding is zeker: de inwoners van deze streek zijn zich maar al te goed bewust van hun betover(en)de land, en doen er alles voor om hun tradities in ere te houden. Een van die tradities is het recept van de boter. Al drie generaties lang wordt dat geheim overgebracht van vader op zoon!

Een prachtige wisselwerking tussen lucht, aarde en melk

De Ardense bodem heeft bepaalde specifieke eigenschappen. Die zorgen ervoor dat daar de beste boter ter wereld wordt gemaakt. Zo werkt het:

Carlsbourg

Het klimaat is zacht, het regent regelmatig en de koeien verblijven meer dan 120 dagen per jaar in de buitenlucht.

Carlsbourg

De leemachtige, zurige bodem zorgt voor gras dat rijk is aan vetzuren.

Het klimaat is zacht, het regent regelmatig en de koeien verblijven meer dan 120 dagen per jaar in de buitenlucht.

44 Ardense gemeentes waken over de tradities van de streek

Zuivelproducenten uit 44 Ardense gemeentes zijn zich maar al te goed bewust van de waarde die de bodem meedraagt. En van de knowhow die leeft in de streek.

Meer dan 500 zuivelproducenten en meester-karners doen er alles aan om een traditionele Ardense roomboter te blijven vervaardigen, met authentieke en smaakvolle eigenschappen:

De puurheid van de natuur

De kwaliteit van het veevoeder voor de koeien

Respect voor mens en dier

Productie op een duurzame en traditionele manier

De tijd die nodig is om op biologische wijze te rijpen

Een zorgvuldige selectie van de melkzuren

Carlsbourg

De enige Belgische BOB-boter

De Ardense Roomboter krijgt tegenwoordig het label ‘Beschermde Oorsprongsbenaming ’ mee. Dat verdient hij, omdat hij al het goede van de streek in zich draagt. De liefde waarmee de boter is gemaakt, proef je in de kwaliteit. De BOB garandeert een boter van Ardense bodem, geproduceerd met Ardense room volgens het traditionele recept.

Carlsbourg

Een boter die zijn BOB verdient

Alle vereisten voor een Ardense Roomboter BOB staan in gouden letters genoteerd in een lastenboek. Dat boek is eigenlijk de smaakgarantie van de Ardense Roomboter. Dat is onontbeerlijk, als je de identiteit van een streek probeert te omvatten die barst van geschiedenis en legenden.

Fijnproevers uit binnen- en buitenland zijn het er trouwens over eens: op hun boterham, in patisserie of in gerechten, ze kiezen altijd voor Ardense Roomboter BOB. Het is niet moeilijk om een product te herkennen dat zo veel respect heeft voor ambachtelijk vakmanschap.