Menu
fr

Het Carlsbourg BOB-label

Wat betekent BOB?

De Europese Unie stelde in 1992 het label AOP of “Appellation d’Origine Protégée” voor. In het Nederlands spreekt men van “beschermde oorsprongsbenaming” of BOB, wat betekent dat die producten in een welbepaalde geografische zone moeten worden geproduceerd, verwerkt én ontwikkeld met een erkende en bewezen kennis.
BOB
Het is een kwaliteitslabel voor streekproducten, niet te verwarren met “producten met een beschermde geografische aanduidingen”, waarbij enkel productie of verwerking of ontwikkeling streekgebonden is.

Het BOB garandeert de consument dus dat het product authentiek is. Maar het is meer dan enkel een perspectief op transparantie, het keurmerk beschermt ook tegen usurpatie, garandeert het behoud van de knowhow en betekent een boost voor de economie in de streek.

500 zuivelproducenten

Samen stellen 500 zuivelproducenten en meester-karners uit bijna 100 Ardense gemeentes alles in het werk om een traditionele Ardense Roomboter te produceren met authentieke en smaakvolle eigenschappen:

  • De puurheid van de natuur
  • De kwaliteit van het veevoeder voor de koeien
  • Respect voor mens en dier
  • Een duurzaam en ambachtelijk productieproces
  • De tijd die nodig is voor rijping op biologische wijze
  • Een zorgvuldige selectie van de melkzuren
Deze vereisten voor een BOB Ardense roomboter staan in gouden letters genoteerd in een lastenboek. Dat boek staat garant voor de smaakidentiteit van de Ardense boter. En dat is onontbeerlijk als je een streek probeert te beschrijven die barst van de geschiedenis en legenden!

Een prachtige wisselwerking tussen lucht, aarde en melk

De Ardense bodem heeft bepaalde specifieke eigenschappen. Die zorgen ervoor dat daar de beste boter ter wereld wordt gemaakt. Zo werkt het:
Het klimaat is zacht, het regent regelmatig en de koeien verblijven meer dan 120 dagen per jaar in de buitenlucht.
De leemachtige, zurige bodem zorgt voor gras dat rijk is aan vetzuren.
Het veevoeder is zo kwalitatief dat de melk heel rijk is aan omega 3. Zo ontstaat de beste boter ter wereld.

Het BOB-label

De eerste producten in Wallonië die een BOB-keurmerk kregen in 1996, zijn de Herve-kaas en de Ardense roomboter. De Ardense roomboter is de enige Belgische boter met een beschermde benaming. In 2004 kregen ook de wijnen uit de Samber- en Maasvallei het label, en in 2008 volgden de Crémant en de Vin mousseux de Qualité de Wallonie.
In Vlaanderen hebben vijf wijnen een BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming): de Hagelandse wijn, de Haspengouwse wijn, de Heuvellandse wijn, de Vlaamse mousserende kwaliteitswijn en de wijnen uit de Maasvallei Limburg.

In 1996 kregen tal van andere Europese producten het BOB-keurmerk, zoals de gorgonzola, jambon de Bayonne of de beaujolais. Sommige landen hebben sindsdien tientallen producten met beschermde benaming.

De Ardense roomboter, de enige BOB-boter van België!

Ardense roomboter

Een mild klimaat, regelmatige regenbuien, gras rijk aan vetzuren en grazende koeien: deze elementen maken van de Ardense roomboter een boter boordevol smaak en aroma’s.
Sinds 1996 garandeert het label “Ardense roomboter” de consument dat de boter afkomstig is van de streek en geproduceerd wordt volgens ambachtelijke recepturen met melk van Ardense koeien. De Ardense roomboter van Carlsbourg is meer dan alleen een zuivelproduct, maar verpersoonlijkt ook en vooral de sterkte en de rijkdommen van onze streek.

Knowhow sinds 1895

Ontdek de geschiedenis van Carlsbourg

Ontdekken