Menu
fr

Het fonduestel

De herfst- en winterperiode is ideaal om samen te genieten van een fondue.
Lekker gezellig, geen gedoe, en toch is de waaier aan keuze een streling voor alle smaakpapillen.
 
Maak je een fondue op basis van kaas, kies dan niet eender welke kaas!
Een fondue savoyarde bijvoorbeeld vraagt om emmentaler uit de Savoie, beaufort en abondance. Een Normandische fondue bereid je met neufchâtel, pont-l’évêque, camembert en livarot. Ga je eerder voor een fondue uit de Jura, kies dan enkel en alleen voor… comté!
Vertrouw op je kaasboer, hij heeft een neus voor speciale kaasmengelingen. Reken ongeveer 250 g kaas per persoon.

Wil je eens iets anders dan kaasfondue, maar is een fondue bourguignonne je te traditioneel?
Dan is de fondue bressane echt iets voor jou!
Je gebruikt kip… maar niet enkel dat! We raden je aan om voor elke gast eiwit klaar te leggen en paneermeel gemengd met paprikapoeder, zout, peper en lookpoeder. Zo kan elke gast zelf zijn stukje kip ‘frituren’!
 
Geen idee welk dessert je wil serveren? Haal dan je fonduepan uit, en maak een kruidige karamelfondue!
Voor 4 personen heb je 75 g fijne suiker nodig, 75 g Ardense roomboter in kleine blokjes, 30 cl Authentieke Ardense room, een koffielepel vierkruidenmengeling en een eetlepel water.
Verhit de suiker met het water in je fonduepannetje. Giet de room en de kruidenmengeling erbij en roer continue. Deze fondue past uitstekend bij ananas, appel of peer!

Om ervoor te zorgen dat je fonduepan nog ettelijke jaren meegaat, geven we je deze tip mee. Was hem niet diezelfde avond nog af. Laat hem een nachtje weken met koud water. Vervang het water de volgende dag en voeg een grote eetlepel natriumbicarbonaat toe. Laat dat nog een 30-tal minuutjes inwerken en spoel dan uit… Je pannetje ziet er als nieuw uit, en dat zonder te schrobben!