Menu
fr

We bakken à la plancha!

De "plancha" werd aan het eind van de 19e eeuw uitgevonden in Spanje. Door deze ongekunstelde manier van bakken wordt de smaak van de gerechten optimaal bewaard. De plancha is al enkele jaren zeer geliefd bij koks; het is een manier om op een gezellige manier eten klaar te maken, waarbij iedereen een handje kan toesteken.

De andere voordelen? Het voedsel wordt op een hoge temperatuur en perfect homogeen gebakken, u kunt er zowat alles op klaarmaken en de originele smaken van de producten worden uitermate goed bewaard tijdens het bakproces. Bovendien kan iedereen zijn eigen baktijd kiezen (voor vlees: saignant, rosé of goed doorbakken). Ook schoonmaken is heel gemakkelijk: het volstaat om de nog warme plancha schoon te maken met koud water. Om bakresten te verwijderen gebruikt u het best een houten spatel.


Groenten

De vloeibare boter van Carlsbourg is de perfecte vetstof om op de plancha mee te bakken. Vis, vlees, groenten ... Een tip: gebruik een kwast om de producten die u wilt bakken in te smeren met de vloeibare boter. Zo blijven ze niet alleen lekker mals vanbinnen, maar krijgen ze ook een mooie goudgele kleur. Groenten als wortelen en courgetten snijdt u het best eerst in stukjes of staafjes. Blancheer ze daarna drie à vier minuten in kokend water. Zo zijn ze al voorgegaard voordat ze op de plancha belanden. Tomaten en champignons hoeft u niet voor te garen. U kunt ook lekkere groentespiesjes maken, met courgette, paprika, kerstomaten en champignons. Smeer deze voor het bakken ook even in met de vloeibare boter.


Vlees

Rund, varken, lam, eend of ander gevogelte: de plancha bakt alles mooi gaar. We raden u wel aan om geen al te dikke stukken vlees te bakken. Voor brochettes bijvoorbeeld is het beter om het vlees niet in kubussen te snijden, maar in plattere plakjes. Dit geldt ook voor hamburgers en kefta’s. Wilt u worst bakken? Kies dan voor chipolata’s in plaats van boerenworsten. Ook eendenborst kunt u perfect op de plancha bakken. Snij de borst in sneetjes van een dikke centimeter, en bak ze af naar keuze. Maar opgelet: als u uw filet graag rosé hebt, is de baktijd zeer kort, net zoals voor rosé rundvlees!


Vis

Net zoals voor vlees raden we ook hier aan om de stukken niet te dik te snijden: een witte vis bijvoorbeeld bakt u het best in filets. Om te vermijden dat de vis aanbakt kunt u de vis op een stuk bakpapier op de plancha leggen. Smeer ook vis in met vloeibare boter voor een mooie goudgele tint. Receptideeën? Op het vel gebakken zalmsteak, dus maar aan één kant gebakken. Tonijnsteak met kappertjessaus. Vergeet natuurlijk ook de calamares en gamba’s niet, die u heel gemakkelijk op spiesjes kunt bakken.