Menu
fr

Zoutkorst:

Kruiden, bewaren, smaken versterken ... Zout doet het allemaal. Maar wist u al dat u er ook eten mee kunt bereiden? Want een zoutkorst zorgt er niet alleen voor dat alle smaken bewaard blijven, maar ook dat een stukje vlees gelijkmatig gaart en tegelijkertijd zacht blijft. Een aromatische zoutkorst is trouwens heel gemakkelijk te maken. Zodra u het in de vingers hebt, bent u voorgoed een fan!
 
Eén techniek, talloze voordelen
Veel mensen hebben nog nooit met een zoutkorst gekookt, maar het is wel een interessante techniek. Op deze manier verliest vlees of vis namelijk niets van zijn smaak en blijft alles lekker zacht. Omdat er geen vetstoffen aan te pas komen (het zout absorbeert zelfs vet!), wordt een zoutkorst vooral gebruikt in de dieetkeuken. Bovendien gaan er geen voedingsstoffen verloren: door als het ware een 'papillot' te vormen, beschermt de korst uw gerecht tegen te hoge temperaturen. Doordat de warmte en de stoom in de korst blijven, gaart elk stukje vis of vlees gelijkmatig – zonder dat het te zout wordt! Tijdens het garen vormt zich namelijk een dunne laag stoom tussen het stukje vlees of vis en de zoutkorst. Dat betekent dat er geen zout in uw gerecht dringt. Let er wel op dat u uw vlees of vis niet onder het zout laat rusten voor u het in de oven zet!
 
Een zoutkorst wordt het vaakst gebruikt voor vis en schaaldieren, maar past eigenlijk bij vrijwel elke bereiding. Vis, vlees, groenten, fruit en zelfs kaas! Een zoutkorstbereiding ziet er origineel uit en zal uw gasten zeker met verstomming slaan!
 
 
Kies het juiste zout
Voor een mooie korst en een perfecte bereiding gebruikt u het best zout van goede kwaliteit, zoals traditioneel zout uit Guérande, Salies-de-Béarn of Noirmoutier.
Een andere belangrijke factor: de hoeveelheid! De korst moet uw gerecht volledig en hermetisch afsluiten! Voor een grote kip hebt u dus ongeveer 3 kilo zout nodig.
 
 
De perfecte techniek!
Een perfecte zoutkorst maken kan op twee manieren: u bedekt het eten gewoon met een dikke laag zout of u maakt een beslag. Voor dat beslag hoeft u het zout alleen maar met eiwitten te mengen. Sommige recepten raden ook aan om er een beetje bloem en water aan toe te voegen, omdat de korst dan gemakkelijker aan het stukje vlees of vis blijft kleven. Een handige tip, want zoals u ondertussen weet, moet de korst hermetisch afgesloten zijn. Om ervoor te zorgen dat uw gerecht gelijkmatig gaart, moet de korst trouwens overal even dik zijn.
Wilt u uw bereiding nog meer smaak geven? Voeg dan gerust dingen toe aan uw zoutkorst, zoals kruiden, specerijen of zelfs schillen van citrusvruchten.
 
Voor de bereiding houdt u gewoon dezelfde gaartijd aan zoals wanneer u het gerecht zonder korst zou klaarmaken. Wilt u de garing tussendoor toch controleren? Gebruik dan een speciale thermometer. Denk eraan: steek de thermometer erin vóór u de zoutkorst aanbrengt! Is uw bereiding klaar? Haal ze uit de oven en laat ze nog 5 tot 10 minuten rusten voor u ze op tafel zet.
 
Smakelijk!