Menu
fr

Rubs: droge marinades voor de barbecue.

Een “rub”, wat letterlijk wrijven betekent in het Engels, komt rechtstreeks aangewaaid uit de Verenigde Staten. Het is heel populair in het land van Uncle Sam, een droge marinade is heel gemakkelijk om te maken (en om te gebruiken)!
 

Wat is een dry rub eigenlijk?

Een rub is een mengeling van verschillende kruiden, kruidenpoeders en specerijen, die op en in een stuk rauw vlees wordt gewreven.
Uiteraard gaat het hier niet om de klassieke kruiding met peper en zout, ook al hoort die er zeker ook bij.
Bij het bakken vormt de kruidenmengeling een korstje rond het vlees, dankzij de eiwitten uit het vlees en de rook van de hete kolen.

Een rub aanbrengen is zo eenvoudig!

Vermeng de kruiden en wrijf ze rechtstreeks op het vlees. Doe dat minimaal 30 minuten voor het bakken: bestrooi het vlees rijkelijk met de mengeling, wrijf goed in en druk stevig aan, zodat de rub tot in het vlees trekt. Als je kiest voor vlees met vel, zoals gevogelte, probeer de kruiden dan onder het vel te wrijven, zodat de smaken echt in het vlees trekken. Schud het teveel aan kruiden van het vlees als het hele stuk ingewreven is.
Wees waakzaam en hou een oogje in het zeil, want niet alle ingrediënten reageren op dezelfde manier op hitte. Suiker bijvoorbeeld brandt al aan bij 135°C…

Ideetjes voor heerlijke dry rubs

Er bestaan honderden verschillende mengelingen. Droge marinades hebben het voordeel dat je ze lang kunt bewaren in een luchtdichte bokaal. Wij geven je wat inspiratie voor je volgende barbecue:

De grote klassieker:
  • 6 el zout
  • 2 el uienpoeder
  • 2 el lookpoeder
  • 1 el mosterdpoeder
  • 2 el Italiaanse kruiden
  • 1 el tijm
  • 1 el zwarte peper
  • 2 el gerookt paprikapoeder
  • 1/2 el cayennepeper
  • 2 el bruine suiker

De citroenrub :
  • 6 el citroenpeper
  • 3 el Italiaanse kruiden
  • 2 el  peterselie
  • 2 el lookpoeder
  • 2 el uienpoeder
  • ½ el zout

De mediterrane rub:
  • 1½ el fijn zout
  • 1½ el basterdsuiker
  • 1½ kl komijn
  • 1½ kl korianderzaad
  • ½ kl gemberpoeder
  • 1 kl gemalen peper
  • 1 kl lookpoeder
  • 1 kl kurkuma

De smoking barbecue:
  • 4 kl zout
  • 8 kl gerookt paprikapoeder
  • 1 kl lookpoeder
  • 1 kl uienpoeder
  • 1 kl oregano
  • 6 kl bruine suiker

 
Smakelijk!