Menu
fr
Play

Eric Geerdens

Paardenpodoloog én kunstenaar

Eric Geerdens is natuurliefhebber, houdt van open ruimtes en is zot van paarden. Zijn parcours verloopt ietwat eigenzinnig: hij is paardenpodoloog én kunstenaar, en combineert beide passies in het rustige dorpje Nivelet, waar hij woont… Sinds 2011 kan hij zijn hart voor de natuur verbinden met zijn liefde voor dieren, door de paardenhoeven van zijn klanten te onderhouden. Hij verzorgt niet alleen de paarden, hij wil ook zijn visie op de relatie tussen mens en dier overbrengen. Een visie die volgens hem rechtvaardiger is, holistisch en respectvol. Dat vraagt veel geduld, nieuwsgierigheid en nederigheid.

Zijn must-sees in de Ardennen:

«Het woud van Anlier, de abdij van Orval, de Semois en de boerenmarkten. Vier plaatsen die het karakter van de Ardennen al eeuwenlang echt weerspiegelen!»

Zijn favoriete Ardense uitdrukkingen:

«‘ma foi’ wordt te pas en te onpas gebruikt om stiltes in een gesprek te vullen, maar soms betekent het ook ‘volgens mij’, ‘naar mijn mening’ of ‘ik denk’ … ‘tuser toute la nuit’ wil zeggen dat je de hele nacht hebt liggen nadenken over een probleem. Als je dat doet zoals het hoort… heb je tegen de ochtend gegarandeerd een oplossing!»

Zijn favoriete streekproducten:

«Ik kan niet één specifiek gerecht benoemen, want ik vind veel dingen lekker. Maar ik hou vooral van heerlijke streekproducten: groenten uit mijn moestuin en van lokale producenten! Ik eet voornamelijk seizoensgebonden producten.»

Zijn recept voor geluk, en welke rol de Ardennen daarin spelen:

«Da’s heel makkelijk: ga op zoek naar eenvoud, naar authenticiteit. Geluk is ook je eigen creativiteit ontwikkelen en er je werk of je hobby van kunnen maken. Mijn passies zijn verbonden met de natuur, dus ik kon echt op geen betere locatie wonen… Geluk is ook geven, aan je naasten en geliefden!»

Een stevig feestje, wat stelt dat voor in de Ardennen?

«De landbouwbeurs in Libramont bijvoorbeeld, maar er is veel meer! De meeste dorpen maken er een erezaak van om het hele jaar door feesten en activiteiten te organiseren, om de band tussen de dorpelingen te verstevigen. Kampvuren, een dorpsbarbecue, Sinterklaas, een glühweinavond, rommelmarkten, voetbalmatchen, … Feesten doe je met vrienden uit het dorp, maar ook met en in de naburige dorpen.»

Waar is een Ardenner echt niet mee gediend, wat mag je zeker niet zeggen of doen?

«Hij kan er niet tegen dat iemand hem vertelt wat en hoe hij iets moet doen. Een Ardenner is fier en doet wat hij wil. Punt uit!»

Erics werk zit vol emoties. Hij deelt met ons graag een anekdote:

«Ik werd door een nieuwe klant gecontacteerd om haar pony te verzorgen. Tot nu toe wilde niemand die taak op zich nemen, want de wildebras liet zich echt niet doen… Al z’n hele leven moest men listen en brute kracht gebruiken om zijn hoeven te kunnen verzorgen, het kwam zelfs zover dat ze hem met z’n drieën tegen de grond moesten houden. Ik heb de eigenaresse dan gevraagd om mij alleen te laten met haar pony. Eens ze uit het zicht was, heb ik met de pony gepraat en hem uitgelegd dat de zaken vanaf nu anders gingen verlopen. Dat ik hem nooit pijn zou doen… Dat ik hem tijd en ruimte zou geven om terug tot zichzelf te komen als hij stress of twijfel voelde. De vrouw keek ondertussen bezorgd toe vanuit het raam van haar huis. Haar pony echter was heel rustig en werkte de hele sessie goed mee! 20 minuten later, toen ik mijn materiaal opruimde na de ingreep, kwam ze in tranen naar haar pony, dolgelukkig dat hij zo vredig en kalm was. Daarvoor doe ik het, voor die magische momenten!»
  Alle portretten